“Ik leef van de liefde.”

De Rotterdam Ambassadeur zit op een eiland in de Middellandse Zee. Willem, vertel ons eens hoe je Rotterdam daar aan het promoten bent?

Hier tref ik mijn voorbereiding op aanstaande uitdagingen. Mij inlezen in de verhalen en geschiedenis van gebouwen en belangrijke -en minder belangrijke- plaatsen in onze stad. Ik lees nu bijvoorbeeld een boek over het Witte Huis.

Mijn benen zijn redelijk voorzien van tatoeages die betrekking hebben op Rotterdam en vormen soms de aanleiding voor een mooi gesprek. Geloof me, Rotterdam komt er altijd in voor. M’n inkt is een kleurrijk geheel met o.a. het stadswapen, Zadkine en striphelden die getekend zijn door Rotterdamse kunstenaars of die voor mij van betekenis zijn.

Verder draag ik meestal mijn Rotterdambassadeur mondmasker. Deze verplichting zie ik als extra marketingkans…

Wie is eigenlijk Willem H. van Wijk? En waar leef jij eigenlijk van?

Wie ik echt ben probeer ik ook al even achter te komen….

Laat ik het erop houden dat ik iemand ben die geen problemen heeft met hard werken, met mensen met elkaar verbinden en voor velen opensta om te bezien waarmee we elkaar kunnen aanvullen.

Ik leef van de liefde.

En ik verdien mijn geld als stadsgids in het Duits, Engels of Rotterdams (te boeken via 06-17473215 of rotterdambassadeur@gmail.com), privéchauffeur en ik mag weleens wat klussen uitvoeren zoals het ontruimen van huizen. Ik noem dit dan ‘sjouwen zonder mauwen’.

Ambassadeur van de stad. Welke drie Rotterdamse ondernemers hebben juist nu extra steun nodig en waarom? 

De Rotterdam Tours omdat ze ondanks de ontstane situatie niet bij de pakken neer zijn gaan zitten en nieuwe tours hebben bedacht.

Eyeclusive – een winkel vol mooiste brilmonturen en fijne sieraden. Ondernemerschap pur sang en Ben en Ingrid Akkerman zijn een fijne gastheer en -vrouw.

The Incredible Barbers op de Benthuizerstraat, nu ze weer mogen knippen hebben Ed en Lau ook het Sloopteam opgericht, want die marathon gaan ze lopen, ondanks de complexe achtergronden van het team. Het motief van met name Ed is mooi.

Willem wat zijn voor jou eigenlijk de mooiste drie Rotterdamse woorden?

groos – (trots)
gers – (geweldig)
Noordt – ik groeide op in Rotterdam Noord, nu er een brouwerij is met die naam, waar de extra ‘t’ een mooie toevoeging is, gebruik ik dit onbewust vaak.

Ja we vragen nu ook alles over 010 aan je. Willem, wat zijn de drie mooiste onontdekte plekjes van Rotterdam? 

010? Sorry, ik gebruik gewoon de naam Rotterdam voor onze stad. Alles is al ontdekt, lijkt me. Maar even m’n eigen lijstje?

En dan noem ik heel veel meer niet dan wel.

Feijenoord, Sparta of Excelsior? 

Feyenoord is ‘mijn’ club. Ik gun ook Sparta en Excelsior een mooi bestaan en kijk met veel belangstelling naar de clubliefde voor beide clubs. Rotterdams voetbal is mooi en verdient deze drie vertegenwoordigers ervan op hoog niveau.

Willem, heb jij ondernemers gezien die in tijden van corona zichzelf opnieuw hebben uitgevonden en iets briljants hebben bedacht? 

  • Het Halve Maatje is daarin opvallend. Henk van café Het Halve Maatje creëerde de beste ribben van Rotterdam met een fijne bezorgservice en kon daardoor blijven bestaan als café. Altijd denken in mogelijkheden, dat waardeer ik zeer.
  • Brouwerij Noordt, die gestaag doorgaat met het ontwikkelen van ambacht op z’n Rotterdams in een glas. En nu een mooie samenwerking heeft met Heineken, sterk partnership.
  • Rotterdams Philharmonisch Orkest, toonden de muzikant achter het orkest, speelden voor genomineerde Rotterdammers met één of twee instrumenten via YouTube en bedachten samenwerkingen die onmogelijk leken. Bekijk de website en je begrijpt achteraf wat ik bedoel.

Op welke plekken in Nederland buiten Rotterdam kom je ook graag?

Delft, Schiedam, Den Haag en geloof het of niet: Amsterdam. In Den Haag is het Paard, fijne concerten zag ik er, en Delft, Schiedam en Amsterdam zijn onvergelijkbaar maar er is één gemene deler: de mooie historische binnenstad. En die terugweg uit Amsterdam is voor mij onbetaalbaar.

We zitten bijna in een tweede lockdown in Nederland. Willem, hoe lossen we dit in hemelsnaam op?

Een vraag die een premier, laten we hem Mark noemen, ook niet schijnt te kunnen beantwoorden. Mijns inziens lossen we dit op door het gezamenlijk doel voor ogen te houden. En dat doel is deze virusuitbraak klein houden door passende maatregelen, niet hele sectoren kapotmaken, dat geeft de ‘experts’ te veel ruimte. Als alle Facebookdeskundigen zich even koest kunnen houden is er ook wat minder verdeeldheid. Iedereen vindt er wel iets van en dat laat ik dan maar langs mij heen glijden.

Is er iets wat je nog wilt toevoegen? 

Dat ik iedereen veel wijsheid gun, en geluk en liefde. Rotterdam is een stad met een hart dat harder klopt dan ooit, laten we het zo houden, support your locals en zet niet overal een ‘t’ achter, spreektaal en schrijftaal wordt nog weleens bewust door elkaar gebruikt om authentiek te klinken. Het tegendeel is waar. En nog even schaamteloos reclame maken? Voor elke dag éen foto uit Rotterdam