Rotterdambassadeur Willem van Wijk is niet bang voor corona, wél extra zorgzaam

De Havenloods: dinsdag 24 mrt 2020, 16:13

Rotterdam – Willem van Wijk, beter bekend als de Rotterdambassadeur, is niet bang van het coronavirus, maar wel extra zorgzaam. “Ik probeer de mensen om me heen zoveel mogelijk te ontzien, maar af en toe moet ik er éven uit. ik heb kanker overleefd, dus mijn hele leven voelt als één grote herkansing. Sinds die tijd doe ik heel graag iets voor een ander. Ik heb een buurtbriefje op de pagina Like je wijk op Facebook gezet. Mét mijn telefoonnummer erbij. Mensen mogen me gerust bellen!”

Kijk eens op buurtbriefje.nl als je de hulp van Willem kunt gebruiken.

Eén van Willems meest gangbare activiteiten is die van stadsgids. Maar als hij nu een rondje door het centrum fietst is er geen mens te bekennen, laat staan drommen nieuwsgierige toeristen. “Gek hoor zo’n kale Binnenrotte en lege Markthal, een beetje eng ook. Je kunt nergens meer naar binnen. Ik had vanochtend een interview met Gers! magazine. Dat hebben we maar op het terras van Douwe Egberts bij het Centraal Station gedaan. Dat was nog even prutsen met stoelen, want die zitten natuurlijk met zo’n kabel aan elkaar vast geketend.”

Willem pakt momenteel álles op waarmee hij een bijdrage kan leveren aan welk klein goed doel ook. “Mijn dochter Dilara appte net dat de Coffeecompany waar ze werkt biologische melk over heeft en die graag weg wil geven. Even aan iemand anders vragen waar dat heen kan.” In no time is geregeld dat de melk bij een woonzorglocatie van Laurens in Blijdorp wordt gebracht.

#FckCorona

Nu gidsen er voorlopig niet bij is, zoekt Willem ook bewust situaties op waar hij zich nuttig kan maken. “Ik zit niet voor niets in de herkansing. Op mijn buurtbriefje staat ook: Ik ben fit, en ik help graag. Heb twee handen hè. Graag omgeving Oud-IJsselmonde. #FckCorona.” Hij heeft ook zwaar te doen met alle zzp’ers. “Ik ben ook een uit nood geboren kleine zelfstandige. Wie nu net wél een baan heeft en thuis moet werken, zit nog in zijn proeftijd. Dan vlieg je er binnen no time natuurlijk ook weer uit. Ik ben nu bijna 57, maar toen ik op mijn 44e genezen was van kanker, bleek ik steeds opnieuw al te oud om nog ergens aan de bak te komen.”

Willem erg mist is hartelijk en spontaan fysiek contact. “Normaal omhels ik mensen graag en vaak. Een brasa is altijd goed. Nu dat niet kan ben ik toch wel blij met alle online mogelijkheden en initiatieven die opduiken.”