Het zou heel goed kunnen dat je deze bezige bij wel eens met een groepje toeristen door de stad hebt zien lopen. Kan ook niet missen: meestal loopt hij in Rotterdam-shirts en zijn benen zitten vol met Rotterdamse tatoeages. Alleen daarom al verdient hij de titel van Rotterdammer van de Week!
Is de Rotterdambassadeur een echte Rotterdammer?
“Natuurlijk ben ik een echte Rotterdammer. Ik heb ook diverse tatoeages, die echt alleen maar Rotterdams zijn en Rotterdam uitstralen.” Dan laat hij meteen zijn benen zien, die een soort plaatjesboek zijn met stripfiguren van Rotterdamse tekenaars. “Hier, deze ben ik heel trots op: Sjors en Sjimmie, het artwork voor die tattoo heb ik van Robert van der Kroft gekregen, en Martin Lodewijk tekende Agent 327. Captain Roffa van Boy Akkerman. De rode ‘je-weet-wel’ kater van Jan Kruis. En Ollie B. Bommel natuurlijk. Maar ik vind historie ook belangrijk. Deze bijvoorbeeld: ‘Aan den slag’, het monument wat na de oorlog op de Coolsingel stond. En daaronder staat dan: Rotterdammers weten van aanpakken. Het was lastig, maar het is me gelukt om precies dezelfde typografie te krijgen als op het origineel.” We gaan verder: “Hier heb ik het officiële logo van de Euromast. Dit is de Brandgrens. Zadkine. Het wapen van Rotterdam en Sterker door strijd. Een stuk uit een gedicht van voormalig stadsdichter Derek Otte, door hemzelf geschreven.” Het is maar een greep uit zijn collectie, en er is nog ruimte voor meer tatoeages.
“Ik ben een trotse Rotterdammer, maar ik ben vooral trots om dat uit te dragen, om het te laten zien.” En wat Rotterdammers betreft? “Rotterdammers zijn over het algemeen heel vriendelijke mensen, maar ze zeggen wel waar het op staat.”
Waar ben je opgegroeid?
“Ik ben geboren in Rotterdam-Noord, op de Schiebroekselaan. De mooiste laan van Nederland! Ik heb daar vrij lang gewoond, totdat ik mijn vrouw leerde kennen. Maar toen mijn ouders naar de Zwart Janstraat verhuisden, zijn wij teruggegaan naar mijn geboortehuis. Op een gegeven moment ging dat niet meer, helemaal niet met kleine kinderen. Enkel glas, gaskachels… Nu wonen we in Oud-IJsselmonde – dat is echt een dorp. Wel veranderd, maar gelukkig niet zo gegentrificeerd als bijvoorbeeld Crooswijk.”
Vind je dat erg?
“Ja, dat is echt jammer. Hoe door zo’n ontwikkeling in de stad, mensen niet meer de middelen hebben om in hun wijk te wonen. Het rauwe, dat mis ik in de stad. Het wordt zo gladjes allemaal… Als je bakfietsen ziet, dan is het eigenlijk al gebeurd.”
Waar kom je het liefst?
“Rotterdam-Noord. By far. Er is eigenlijk niks beter. Mijn ouders wonen er nog en ik kom nog vaak in mijn oude straat. Het is er wel druk, maar die dynamiek: daar houd ik van. Ik ga niet in een wijk zitten waar helemaal niets gebeurt. Ik wil naar buiten en binnen tien minuten ergens zijn waar ik gewoon leven heb.”\
Mis je iets in Rotterdam?
“Een schaatsbaan. Die pop-upschaatsbaan staat er van december tot februari, maar voor de rest kun je beter naar de Uithof in Den Haag. Mij zul je niet snel op schaatsen zien hoor, maar het moet er wel zijn. We zijn een wereldstad! We zijn de eerste stad van Nederland, niet de tweede stad. Dat die andere stad zich hoofdstad noemt: prima. Maar wij zijn de eerste stad, en daar horen dingen bij vind ik. Net als de Dance Parade, die moet ook terug.”
Wat zou je willen veranderen?
“Ik zou graag willen dat mensen het besef hebben, dat als ze zelf hun buurt schoon houden, het een stuk prettiger leven is. Een beetje respect naar elkaar toe, het maakt niet uit waar je vandaan komt.”
Persoonlijk
Willem H. van Wijk
Geboren in Rotterdam-Noord op 29 juli 1963. Woont in Oud-IJsselmonde met zijn vrouw en twee dochters.
Hij is natuurlijk bekend als de Rotterdambassadeur, onder die naam vind je hem ook op Facebook en Instagram.