Willem van Wijk heeft de stad op zijn benen staan en daarom wil iedereen met hem op de foto

Rotterdam: vrijdag 29 jan 2020, 14:00

In De Spiegel vertellen mensen in de regio uitgebreid over zichzelf. Vandaag: Rotterdambassadeur en stadsgids Willem van Wijk (57). Over zijn getatoeëerde onderbenen, kleurige sneakers en zijn liefde voor Rotterdam

Kijk eens op buurtbriefje.nl als je de hulp van Willem kunt gebruiken.

Wat ziet u als u in de spiegel kijkt?

,,Een man met een grijze baard, een rode snor en bruin, lang haar in een knot. Aan verven doe ik niet, dat vind ik onzin. Mijn haar laat ik groeien voor de stichting Haarwensen die pruiken schenkt aan kale kinderen. Ik ben iemand die lifters meeneemt in zijn auto. Ik hou van spontane ontmoetingen. Energiek en enthousiast, dat ben ik. Ik omschrijf mezelf als exuberant. Exuberant moet je niet willen vervangen door uitbundig. Wie niet weet wat exuberant is, zet maar een zoekmachine aan.’’

U bent als purist geen fan van de RotterdammerT?

,,Een bakkie pleur vind ik best leuk. Gers – als uiting van het gelijknamige magazine – heb ik zelfs op mijn been laten tatoeëren. Maar waarom zou je op papier achter elk woord een ‘t’ plakken? Ik vind dat uithoeren van de volkstaal. Ja, ik zeg uithoeren, geen uitmelken. Je hebt schrijftaal en je hebt spreektaal.”

Uw benen zijn een 010-reclamebord.

,,010 zul je mij nooit horen zeggen. Wie heeft er tegenwoordig nog een vaste telefoonlijn? Mijn onderbenen zitten inderdaad vol met Rotterdamse tattoos . Die show ik met trots. Ik draag bijna altijd een korte broek, zodat iedereen mijn tattoos kan zien. Mensen willen nogal eens met mij op de foto, geknield in een startpositie, mijn signature pose. Sommigen vergelijken mijn signature pose met een surfhouding. Gesurfd heb ik alleen nog nooit. Deze houding symboliseert voor mij mijn energie. Zo van: we gaan beginnen, we hebben er zin in vandaag!”

Wat staat er zoal op uw benen? De Erasmusbrug?

Met de Erasmus­brug heb ik niet zoveel. Die vind ik meer voor toeristen

Willem van Wijk

,,Met de Erasmusbrug heb ik niet zoveel. Die vind ik meer voor toeristen. Mijn eerste beentattoo was een kopie van De Verwoeste Stad, het beeld van Zadkine op Plein 1940. Dit beeld staat voor mij gelijk aan rust. Ik rij er vaak heen, voor een pauze. Vanaf die plek laat ik de stad in me opnemen. Later volgden het logo van de Brandgrens en Sjors en Sjimmie als tattoo. Die vrolijke kwajongens zijn door meerdere kunstenaars als strip getekend, ik heb gekozen voor een afbeelding van Robert van der Kroft. Ik heb daarnaast twee dichtregels van Derek Otte in zijn handschrift op mijn been laten tatoeëren: Bestel mij ter aarde waar ik ter wereld kwam. Geen andere stad dan Rotterdam.”

U bent met recht een ‘Rotterdambassadeur’.

,,Weet je hoe die naam is ontstaan? Ik mocht ooit een week lang het Instagramaccount van de gemeente beheren. Ik maakte in elke Rotterdamse wijk foto’s bij zonsopgang en die postte ik vervolgens. De gemeente introduceerde mij als Rotterdambassadeur. Ik vond dat zo’n leuke titel dat ik die heb overgenomen en onder die naam ben gaan opereren als stadsgids.”

U valt verder op door uw sieraden en roze sneakers.

,,Deze Adidas Stan Smith heb ik ook in het geel en in het groen. Ik geloof dat ik zo’n honderdvijftig paar schoenen in de meest gekke kleuren in de kast heb staan. Ik heb een schoenentic, overgehouden aan mijn vroegere carrière als sportschoenenverkoper en bedrijfsleider bij Daka Sport. De meeste armbanden zijn van C’est Danie. Ringen koop ik meestal in Thailand. Ik draag gemiddeld vijftien ringen per dag.

Geen trouwring?

,,Ik heb mijn trouwring moeten afknippen. Door de ziekte van Dupuytren, het is meer een aandoening dan een ziekte, had ik onderhuidse bindweefselstrengen in mijn handen waardoor ik diverse operaties moest ondergaan. Ik ben pas op latere leeftijd veel ringen gaan dragen. Als zakenman, ik was marketeer en salesmanager in de reclamebranche, liep ik altijd netjes in pak. Een overdaad aan sieraden werd in die tijd niet gewaardeerd.”

Uw echtgenote Asha is uw ‘highschool sweetheart’.

,,We zaten samen op de mds, de middelbare detailhandelschool. Ik vond Asha meteen al leuk. Van Asha kreeg ik altijd dropjes toebedeeld. Op een schoolfeest zijn we min of meer aan elkaar gekoppeld. In 1988 hebben we elkaar het jawoord gegeven.”

Sindsdien is Suriname uw tweede vaderland?

,,Asha gaat er geregeld heen. Ze is geboren in Suriname. Ik ben er slechts twee keer geweest. Ik ga liever naar Thailand, dan naar Suriname. Ik weet niet goed waarom. In Suriname voel ik me beperkt, in Thailand voel ik me thuis. De mensen zijn er zo vriendelijk. Ik geloof dat ik er al 35 keer ben geweest.”

Vanwaar de switch van zakenman naar stadsgids?

,,Ik kreeg kanker als gevolg van langdurige stress. Tijdens mijn ziekbed wist ik dat het roer om moest. Ik ben nooit met tegenzin naar mijn werk gegaan, maar als stadsgids ben ik meer mezelf. Ik maak nog steeds reclame. Reclame uit liefde. Want Rotterdam is liefde, pure liefde.”

Voor alle Rotterdamse weetjes moeten we bij u zijn?

,,Ik beschik over veel feitenkennis. Ik hou alles bij. Maar mijn tours zijn geen opsomming van feitjes. Dan zouden die heel saai zijn. Ik neem mijn publiek mee naar magische plekken die niet voor iedereen even toegankelijk zijn; het dak van het Witte Huis bijvoorbeeld.”

Geen last van hoogtevrees?

,,Ik had hoogtevrees, tot drie jaar terug. Door een keer te abseilen van de Euromast – mét zweethandjes – heb ik die angst gewonnen. Dat machtige moment vergeet ik nooit meer. Ik durf sindsdien de King Power Mahanakhon in Bangkok in: een wolkenkrabber van 314 meter met bovenin een glazen vloer. Je mag daar alleen op sokken lopen en je moet er je telefoon inleveren. Krassen zouden het indrukkende beeld, het beeld dat de wereld aan je voeten ligt, kunnen verstoren.”

Momenteel werkloos?

,,Door de coronacrisis liggen de tours op zijn gat. Ik deed er voor de lockdown gemiddeld vijf per week. Ik zit echter allesbehalve stil. Ik doe wat koerierswerk, ik help particulieren bij het opruimen van woningen. Ik denk niet in beperkingen, ik denk in mogelijkheden.”

Bent u tevreden met uw spiegelbeeld?

,,Ik voel me enorm blessedBlessed dat ik geboren ben in de nummer 1-stad van Nederland. Blessed met Asha en onze dochters. Het leven is prachtig, zelfs nu.”